Η χάραξη πολιτιστικών διαδρομών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αξιοποίηση, ανάδειξη, (επαν)ερμηνεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας μικρής ή και ευρύτερης περιοχής. Στην σύγχρονη εποχή η αναζήτηση προορισμών που υποστηρίζουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού καθώς και η πληθώρα επιλογών που προσφέρει η βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου -τις οποίες πολλές φορές οι φορείς πολιτισμού καλούνται να συναγωνιστούν για να διασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους- καθιστούν αναγκαία την αξιοποίηση νέων διαχειριστικών πρακτικών.
Οι πολιτιστικές διαδρομές μπορούν να αποτελέσουν βασικό διαχειριστικό εργαλείο νοηματοδότησης της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας μιας περιοχής, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού. Η χάραξη των πολιτιστικών διαδρομών βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο σύνολο χωροθετημένων σημείων (μνημείων, μουσείων, πολιτιστικών & φυσικών πόρων) και πληροφοριών, που χάριν στην αλληλουχία-σενάριο και τις παιδαγωγικές μεθόδους και τα μέσα που επιστρατεύονται, αποκτούν νέα νοήματα για τους επισκέπτες τους.
Στην παρούσα φάση το εργαστήρι έχει χαράξει και βρίσκονται υπό υλοποίηση πολιτιστικές διαδρομές στην περιοχή του Αρχαγγέλου της Ρόδου (με σημείο εκκίνησης το Μουσείο και την Ιερά Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας) και στον παραδοσιακό οικισμό της Λίνδου (με σημείο εκκίνησης το Μουσείο και τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Οι διαδρομές υποστηρίζονται από ένα δίκτυο info points με wi-fi access που έχουν εγκατασταθεί στους σταθμούς των διαδρομών.
Συγκεκριμένα στην Λίνδο το έργο συνιστά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου και καινοτόμου μουσείου θρησκευτικής ζωής. Το μουσείο θα λειτουργήσει ουσιαστικά σε ένα εξακτινωμένο σχήμα στον οικιστικό ιστό της Λίνδου. Η διαδρομή θα περιλαμβάνει τον καθεαυτό στεγασμένο εκθεσιακό χώρο στο συγκρότημα κτηρίων του Ναού της κοιμήσεως της Θεοτόκου Λίνδου αλλά και την ίδια τη Λίνδο και τα θρησκευτικά της μνημεία. Στο μουσείο θα αξιοποιούνται στο έπακρο οι νέες τεχνολογίες κι έτσι αυτό, μέσω ασύρματου δικτύου θα επεκτείνεται και πέρα από τα όρια του μνημείου της Κοίμησης της Θεοτόκου και θα παρέχει μέσω info-points πληροφορίες για όλο το οικιστικό σύνολο της Λίνδου, ωθώντας τους επισκέπτες της να την «επανανακαλύψουν».
Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίηση της τεχνολογίας πλοήγησης GPS, ώστε οι μεμονωμένοι επισκέπτες του να μπορέσουν να επισκεφθούν ευκολότερα παρακείμενα σημεία θρησκευτικού και θρησκευτικολαογραφικού ενδιαφέροντος της περιοχής της Λίνδου. Όλα τα κείμενα, έντυπης ή ηλεκτρονικής μορφής, θα παρέχονται στους επισκέπτες στα ελληνικά, αγγλικά και ρώσικα. Επίσης, σε συνεργασία με τους ξεναγούς που δραστηριοποιούνται στο νησί, έχει αξιοποιηθεί η δυνατότητα άμεσης σύνδεσης του μουσείου με τις εκδρομές/ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται στο παρακείμενο κάστρο της Λίνδου.