Κάθε πολιτιστικός φορέας για να μπορέσει να διαχειριστεί με ολοκληρωμένο τρόπο τις συλλογές του, οφείλει να καταγράφει ένα σύνολο ποικίλων πληροφοριών που αφορούν στη διαχείριση αυτών. Η καταγραφή των παραπάνω στοιχείων με την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών καθιστά εύκολη την ενημέρωση των αρχείων καθώς και την ανάκτηση και σύνθεση των δεδομένων τους για διαφορετικούς σκοπούς (λ.χ. εκτύπωση φυλλαδίων, καταλόγων, σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μελέτη από ερευνητές κα.).
Πιο συγκεκριμένα τα αντικείμενα καταγράφονται σε βάση δεδομένων η οποία έχει πεδία που σχετίζονται με την ταυτότητα του κάθε έργου, όπως αύξουσα αρίθμηση, αριθμό καταλόγου, διαστάσεις, περιγραφή, χρονολόγηση, προέλευση, χώρος έκθεσης, υλικά κατασκευής, κατάσταση διατήρησης, ξεχωριστό αναλυτικό πεδίο για την συντήρηση κ.α. Σε κάθε αντικείμενο αντιστοιχεί μια αντιπροσωπευτική φωτογραφία του αλλά και επιπλέον υλικό από το ψηφιακό φωτογραφικό αρχείο.
Έτσι η διαχείριση της συλλογής γίνεται κατά βάση ηλεκτρονικά διαμέσου του συστήματος βάσης δεδομένων και ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου των διαφόρων λειτουργιών του χώρου.
Στον κεντρικό server του εκθεσιακού χώρου φροντίζουμε ώστε να υπάρχουν: