Ελκόμενος

Η μελέτη μας ανατέθηκε το 2008 και ασχολήθηκε με την μετατροπή του παρεκκλησίου του Αϊ Γιαννάκη του Ελκομένου Χριστού στο κάστρο της Μονεμβασίας σε επισκέψιμο εκθεσιακό χώρο. Ο στόχος της ίδρυσης του ήταν να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος χώρος στον οποίο θα πληρούνταν όλες οι προδιαγραφές που αφορούν στην ασφάλεια, διατήρηση, προβολή και επισκεψιμότητά του, ώστε να είναι δυνατή η επιστροφή  του σημαντικού έργου της εικόνας της Σταυρώσεως από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, ικανοποιώντας και το κοινό θρησκευτικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον 15.000 και πλέον ανθρώπων που έχουν συνυπογράψει το αίτημα της επιστροφής.

Πρόκληση για την επιχείρηση απετέλεσε η δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου μουσειακών προδιαγραφών που θα ανταποκρινόταν στα παραπάνω, έχοντας μόνο στη διάθεση μας ένα αντικείμενο και ευτυχώς συνεπίκουρες τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκαν από το Κ.Α.Σ. τόσο η μελέτη όσο και  η αίτηση για την επιστροφή της εικόνας στη Μονεμβασιά. Στον σχεδιασμό της προθήκης και της διαβαθμισμένης ασφάλειας της χρησιμοποιήθηκαν συστήματα υψηλής τεχνολογίας, πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα για τα οποία δεχθήκαμε πολύ θετικά σχόλια τόσο από το ίδιο το Κ.Α.Σ. κατά την εξέταση της μελέτης όσο και από τον ημερήσιο τύπο.

Την κατασκευή της προθήκης ανέλαβε ιταλική εταιρεία κάτω από την άμεση επίβλεψη μας, το δε σύστημα διατήρησης σταθερών περιβαλλοντικών συνθηκών στο εσωτερικό της προθήκης είναι ίδια με αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί στο Λούβρο για τον πίνακα της Τζιοκόντα.

Η μεταφορά της προθήκης, η υλοποίηση του εκθεσιακού χώρου και η μεταφορά της εικόνας ήταν μια τιτάνια προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία και αποτελεί ένα επιπλέον στολίδι για την Μονεμβασιά, που υποδέχτηκε με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση την εικόνα της Σταύρωσης στις 23 Μαΐου 2011.