Θεματικά Πάρκα

Ανά τον κόσμο έχουν διαμορφωθεί ποικίλα θεματικά πάρκα, τα οποία αποσκοπούν κυρίως στον τομέα της μάθησης μέσω της διασκέδασης. Μπορούμε να διακρίνουμε δύο κατηγορίες θεματικών πάρκων. Αφενός εκείνα που αποσκοπούν στην μάθηση μέσω της διασκέδασης, έχουν περισσότερο ψυχαγωγικό χαρακτήρα και αξιοποιούν τη βιωματική εμπειρία και διάφορες αναπαραστατικές τεχνικές, κάνοντας πιο οικεία στους επισκέπτες τα θέματα που πραγματεύονται. Αφετέρου εκείνα που αφορούν ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και βασίζονται περισσότερο σε υφιστάμενες πολιτιστικές δομές όπως μνημεία, μουσεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος και σε διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται γύρω από αυτούς. Σε αυτή την κατηγορία θεματικών πάρκων η περιήγηση γίνεται μέσα από πολιτιστικές διαδρομές που χαράσσονται για τον σκοπό αυτό.

Το εργαστήρι έχει προτείνει μια θεωρητική αλλά ήδη υπό υλοποίηση πρόταση μοντελοποίησης της διαχείρισης πολιτισμικών πόρων μέσω ενός κεντρικού μουσείου και μουσείων ή μνημείων δορυφόρων. Το μοντέλο αξιοποιεί την δυναμική ενός πόλου έλξης επισκεπτών και την χρησιμοποιεί στην άσκηση χαραγμένης στρατηγικής.

Η πρώτη υλοποίηση της πρότασης αφορά στα χριστιανικά μουσεία και επισκέψιμα μνημεία τα οποία ανήκουν στο τμήμα μουσείων του μορφωτικού ιδρύματος της Μητροπόλεως Ρόδου. Χωρίς να ανταγωνιζόμαστε τις δράσεις του ΥΠ.ΠΟ.Τ. αλλά λειτουργώντας συμπληρωματικά, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο μουσείων και επισκέψιμων μνημείων  που θα λειτουργεί σαν ένα εξακτινωμένο σχήμα σε όλο το νησί της Ρόδου. Έτσι ο επισκέπτης θα καλείται να περιηγηθεί και να εξερευνήσει  όχι απλά μικρά “βαρετά” μουσεία ίδιου περιεχομένου αλλά κόμβους-σταθμούς που θα πραγματεύονται και θα φωτίζουν στο σύνολό τους διαφορετικές πτυχές του θέματος «Η Ιστορία της Ροδιακής εκκλησίας και ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στο νησί γύρω από την ορθόδοξη λατρεία».

Σε κάθε κόμβο του δικτύου θα παρουσιάζεται μία ενότητα του θέματος ενώ παράλληλα θα παρέχονται μέσω φιλικών προς τον επισκέπτη διαδραστικών εφαρμογών πληροφορίες για το κεντρικό θέμα, την θεματολογία των  υπόλοιπων κόμβων και τον τρόπο πρόσβασης, με χρήση GPS κ.α. Ο επισκέπτης θα μπορεί να πάρει τις πληροφορίες αυτές στο κινητό ή στο PDA του σαν κλειδωμένα αρχεία gpx ή pdf και να τα κρατήσει σαν ψηφιακό οδηγό.

Οι παραπάνω πολιτικές σκοπεύουν αφενός στο να βοηθηθεί ο επισκέπτης στις επιλογές και στη διαχείριση του χρόνου του, ενώ παράλληλα θα μετατρέπεται σε πρέσβη και φορέα των μηνυμάτων που θέλει να δώσει το δίκτυο. Αφετέρου η δημιουργίας του δικτύου θα συμβάλει στην ορθή και συντονισμένη διαχείριση των πολιτιστικών πόρων και στην αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, λειτουργώντας συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με άλλες υπάρχουσες δομές πολιτισμού και οικονομίας.