Digital Conservation. Τεχνολογίες αιχμής, εφαρμογές, υλικά & μέθοδοι συντήρησης και διατήρησης αντικειμένων

 

 

Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, ολοκληρώνοντας την πραγματοποίηση σεμιναρίων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «SpreadArt» (χρηματοδότηση: Leonardo Da Vinci, Πρόγραμμα Δια Βίου Εκπαίδευσης, Γενική Διεύθυνση «Εκπαίδευση και Πολιτισμός», Ευρωπαϊκή Επιτροπή), διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: «Digital Conservation. Τεχνολογίες αιχμής, εφαρμογές, υλικά και μέθοδοι συντήρησης και διατήρησης αντικειμένων».

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Ιουλίου 2012 (10:00 - 14:00) στο Επιμελητήριο Ηρακλείου - Αίθουσα «Καστελλάκη», (οδός Κορωναίου 9, Ηράκλειο).

 

Μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου πατώντας εδώ ή από την ιστοσελίδα www.anher.gr

 

Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι:

α) ο κος Γιώργος Μαράκης, πτυχιούχος του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών με μεταπτυχιακό στις Μουσειακές Σπουδές. Συντηρητής Αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ο κος Γιώργος Μαράκης θα παρουσιάσει το θέμα:

«Το διαδίκτυο ως πολυδύναμο εργαλείο του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης»

 

β) η Δρ Παρασκευή Πουλή, συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΗΔΛ – ΙΤΕ). Υπεύθυνη εκ μέρους του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ για την εφαρμογή των καθαρισμών με λέιζερ στα μνημεία και τα γλυπτά της Ακρόπολης.

Η Δρ Παρασκευή Πουλή θα παρουσιάσει το θέμα:

«Η τεχνολογία λέιζερ στις υπηρεσίες της Πολιτισμικής Κληρονομιάς, τεχνολογικές εξελίξεις και δυνατότητες κατάρτισης»

 

γ) η κα Κρυσταλία Μελεσανάκη, πτυχιούχος του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών. Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΗΔΛ – ΙΤΕ).

Η κα Κρυσταλία Μελεσανάκη θα παρουσιάσει το θέμα:

«Η τεχνολογία λέιζερ στα χέρια του συντηρητή. Σε ποια ερωτήματα μπορεί να δώσει λύσεις και ποιες είναι οι δυνατότητες και οι περιορισμοί της».

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες συντηρητές και φοιτητές καθώς και στο προσωπικό μουσείων αλλά και άλλων φορέων και επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη συντήρηση έργων τέχνης και αρχαιοτήτων.

 

Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο δεν απαιτείται οικονομική συνδρομή.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν την σχετική αίτηση συμμετοχής (έντυπο αίτησης) στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ με e-mail (mykoniati@anher.gr) ή με fax (2810 753310) μέχρι την Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012.

 


 

Το συγκεκριμένο σεμινάριο αποτελεί το τελευταίο μίας σειράς σεμιναρίων, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προαναφερόμενου προγράμματος, και τα οποία διαπραγματεύτηκαν τα παρακάτω θέματα:

  1. Δικτυωμένα Μουσεία – Νέες τεχνολογίες και προτάσεις διαχείρισης πολιτισμικών πόρων μέσω των μουσείων (24/3/2012, Μουσείο Ν. Καζαντζάκη).
  2. Παίζω και Μαθαίνω. Μουσειοπαιδαγωγικά Προγράμματα (31/3/2012, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης)
  3. Εθελοντισμός και Φορείς Πολιτισμού (7/4/2012, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης).
  4. Τα Μουσεία σ’ έναν κόσμο που αλλάζει: προς ένα Παγκρήτιο Δίκτυο Μουσείων; (21/5/2012, Μουσείο «Λυχνοστάτης»).