Παρουσίαση Μελέτης Πολιτισμικού Εκθετηρίου Μεσαναγρού

Παρουσιάστηκε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 στον Μεσαναγρό Νότιας Ρόδου η μελέτη του Πολιτισμικού Εκθετηρίου Μεσαναγρού, παρουσία των κατοίκων του οικισμού, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, εκπροσώπων της Περιφέρειας και της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.

 

Ο οικισμός του Μεσαναγρού είναι από τους καλύτερα διατηρούμενους παραδοσιακούς οικισμούς της Δωδεκανήσου με τα τυπικά αγροτικά χαρακτηριστικά και πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα με ιδιαίτερη έμφαση στη παλαιοχριστιανική περίοδο. Βρίσκεται στην δημοτική ενότητα Νότιας Ρόδου στο νησί της Ρόδου, καλύπτει εδαφικά το ένα τρίτο του νησιού και αποτελεί σήμερα ένα χώρο με δυνατότητες ορθολογικής τουριστικής ανάπτυξης, καθώς μεγάλο μέρος της περιοχής διατηρεί την αυθεντική της φυσιογνωμία (γραφικά χωριά, εκτεταμένες παραλίες, ιδιαιτέρου  φυσικού κάλους περιβάλλον με ελάχιστες σύγχρονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις).

 

Στην παρουσίαση της εκθεσιακής μελέτης που εκπονήθηκε από το Πολιτισμικό Εργαστήρι «Αέναον», παρουσιάστηκε μια εναλλακτική πρόταση εκθεσιακής προσέγγισης, που απευθύνεται σε ποικίλες ομάδες κοινού.

Κυρίαρχος στόχος της εκθεσιακής μελέτης είναι να διαμορφωθεί ο κατάλληλος εκθεσιακός χώρος ώστε να παρουσιαστούν σε ένα πολυπληθές και ετερόκλητο κοινό, η σημασία του παραδοσιακού τρόπου ζωής, η λαογραφική, αγροτική και πολιτιστική κληρονομιά και πως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από την αμφίδρομη σχέση των κατοίκων με το φυσικό περιβάλλον. Στόχος ευρύτερης σημασίας είναι η δημιουργία ενός πραγματικά ζωντανού πολιτισμικού χώρου με ποικίλες δραστηριότητες ο οποίος θα είναι «ανοικτός» και θα λειτουργεί ως χώρος βιωματικής μάθησης που θα προβάλει τον λαϊκό πολιτισμό της νότιας Ρόδου και ιδιαίτερα του Μεσαναγρού και πως αυτός πορεύτηκε μαζί με τη φύση στην πάροδο του χρόνου.