Ένα αίτημα ετών γίνεται πραγματικότητα

Επέστρεψε η Εικόνα της Σταυρώσεως του Κυρίου στον ενοριακό Ναό Ελκομένου Χριστού στην καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας την Δευτέρα 23 Μαΐου 2011. Κλήρος και λαός υποδέχτηκαν με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση την εικόνα, που μεταφέρθηκε οδικώς στη Μονεμβασιά με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας.

 

Η εικόνα της Σταύρωσης είχε κλαπεί το Νοέμβριο του 1979 από τρεις αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές στην εικόνα. Η αστυνομία οδηγήθηκε το 1980 στην εξιχνίαση της υπόθεσης και στη σύλληψη των δραστών και η εικόνα, ανεκτίμητος θησαυρός θρησκευτικής και αρχαιολογικής αξίας, μεταφέρθηκε, συντηρήθηκε και φυλάχθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. Σημειώνεται ότι αρχικά το Βυζαντινό Μουσείο διατύπωνε ενστάσεις σχετικά με την επιστροφή της εικόνας επικαλούμενο θέματα ασφαλείας.

 

Τελικά την λύση έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που τάχθηκε υπέρ της μετακίνησης. Η επιστροφή της εικόνας της Σταύρωσης του Ελκομένου Χριστού στη Μονεμβασιά αποτελεί δικαίωση όλων των φορέων που είχαν ταχθεί υπέρ της επιστροφής της εικόνας στο φυσικό της χώρο και ικανοποιεί το κοινό θρησκευτικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον 15.000 και πλέον ανθρώπων που είχαν συνυπογράψει το αίτημα της επιστροφής.

 

Την εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης για τη διαμόρφωση του παρεκκλησίου του  Αγ.Ιωάννου σε μουσειακό χώρο, σύμφωνα με τις υψηλές προδιαγραφές που έθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού, συνέταξε το Πολιτισμικό Εργαστήρι ΑΕΝΑΟΝ. Στόχος της μελέτης ήταν η μετατροπή του παρεκκλησίου του Αϊ Γιαννάκη του Ελκομένου Χριστού σε επισκέψιμο εκθεσιακό χώρο στον οποίο θα πληρούνταν όλες οι προδιαγραφές που αφορούν στην ασφάλεια, διατήρηση, προβολή και επισκεψιμότητά του. Στον σχεδιασμό της προθήκης της εικόνας και της διαβαθμισμένης ασφάλειας της χρησιμοποιήθηκαν συστήματα υψηλής τεχνολογίας, πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα για τα οποία το εργαστήρι δέχτηκε πολύ θετικά σχόλια τόσο από το ίδιο το Κ.Α.Σ. κατά την εξέταση της μελέτης όσο και από τον ημερήσιο τύπο.

 

Μετά την ενθρόνιση της εικόνας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του παρεκκλησίου του Ελκομένου Χριστού εψάλη  Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου. Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 24 Μαΐου, τελέσθηκε θεία λειτουργία ιερουργούντος του κ.κ. Ευσταθίου.

 

 

 

 

Μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασιάς και Σπάρτης κ.κ.Ευσταθίου στο: http://www.immspartis.gr/?p=11502